Press

Published on јун 14th, 2013 | by pannonia

0

POZIV MEDIJIMA

Novi Sad, 14.06.2013.
POZIV MEDIJIMA NA KONFERENCIJU ZA NOVINARE
POVODOM POČETKA PROJEKTA „PANONSKI PUT UMETNOSTI – OSNAŽIVANJE SARADNJE I UMREŽAVANJE VISOKOOBRAZOVNIH INSTITUCIJA NA PODRUČJU UMETNOSTI I EKOLOGIJE“

(The Pannonian Art Path – strengthening cooperation and networking of higher education institutions in the field of art and ecology)
Poštovani,

Pozivamo Vas na konferenciju za novinare koja će se održati u četvrtak 20. juna 2013. godine sa početkom u 12 časova u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu, ul. Đure Jakšića 7, povodom početka projekta «Panonski put umetnosti – osnaživanje i umrežavanje visokoobrazovnih institucija na području umetnosti i ekologije» koji se finansira sredstvima Evropske unije kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2007 – 2013.

Projekat realizuju Akademija umetnosti u Novom Sadu i Umjetnička akademija u Osijeku, zajedno sa partnerima Regionalnom agencijom za razvoj MSP «Alma Mons» iz Novog Sada, udruženjem Zeleni Osijek iz Osijeka i pridruženim partnerima opštinom Apatin, u Srbiji, i opštinama Bilje i Kneževi Vinogradi u Hrvatskoj. Projekat je započeo 15. maja 2013. godine i trajaće 15 meseci. Ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila za «Panonski put umetnosti» iznosi 117.374,28 evra od kojih vrednost projekta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu iznosi 58.646,77 evra. Projekat je, sa srpske strane, dobio i podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj u iznosu od 410.000,00 RSD.

Cilj projekta je osnaživanje i unapređenje postojeće saradnje između dve umetničke ustanove kako bi se podstakao razvoj prekograničnih regiona kroz korišćenje kulturnih i prirodnih potencijala Vojvodine, Slavonije i Baranje s obzirom da projekat objedinjuje umetnički i ekološki aspekt. Projektne aktivnosti će se sprovoditi na području opština Apatin i Bač u Vojvodini, Bilje i Kneževi Vinogradi u Baranji, a glavni rezultati projekta biće postavljanje land art instalacija uz biciklističku stazu „Panonski put mira“, koja se proteže od Osijeka do Subotice, kao i na području opština Apatin i Bač. Obeležavanjem lokaliteta na kojima će se postaviti land art instalacije podići će se nivo vidljivosti samih lokaliteta te privući pažnja kako lokalnog stanovništva tako i turista.

Na konferenciji za novinare će govoriti prof. dr Goran Stojanović, zamenik pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, prof. Zoran Krajišnik, dekan (AUNS), prof. Dragan Živančević, koordinator projekta (AUNS), Milica Vračarić, predstavnica partnera Regionalne agencije «Alma Mons», vanr. prof. Robert Raponja, prodekan za međunarodne odnose i projektni koordinator Umjetničke akademije u Osijeku, doc. Vladimir Frelih, šef Likovnog odseka na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i Darko Pecotić, predstavnik partnera Zeleni Osijek. Konferenciju će voditi Kristina Koprivšek, rukovodilac projekta na AUNS.

Za više informacija možete se obratiti Kristini Koprivšek na broj tel. 062 8048 712, ili putem mejla na tinako@uns.ac.rs i akademijaumetnostinovisad@gmail.com

Tags:


About the Author



Back to Top ↑