Aktuelno

Published on децембар 8th, 2013 | by pannonia

0

Održana ekološka radionica u Zlatnoj gredi (Hrvatska)

Održana ekološka radionica u Zlatnoj gredi (Hrvatska)

U okviru projekta „Panonski put umetnosti“, partner na projektu, Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zlatna greda“, održala je u Zlatnoj gredi 7. i 8. novembra 2013. godine dvodnevnu radionicu studentima i profesorima obe umetničke akademije. Prvog dana radionice, predstavnici „Zlatne grede“ Dinko Pešić i Maja Bračun održali su predavanja na temu zaštite prirode, okoline i održivog razvoja, sa kratkim uvodom u ova područja od globalnih razmera do nacionalnih, regionalnih i lokalnih okvira i problematike, te na temu povezivanja ekologije, kulture i umetnosti kroz land art, eko turizam i slično. Popodnevni sati su bili rezervisani za terenski obilazak Kopačkog rita, odnosno staze „Blago močvare“ uz tumačenje o biološkoj raznolikosti, istoriji pustare, najznačajnijim prirodnim fenomenima.

Drugog dana radionice, studenti i profesori su obišli Panonski put mira – biciklističku stazu koja se proteže kroz Kopački rit do Batine da bi se sa srpske strane Dunava nastavila do Sombora. Zaustavljajući se na nekoliko lokacija duž staze, učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju sa geografskim, prirodnim i kulturološkim značajem tog područja, odnosno Baranje, Dunava, Drave, Kopačkog rita, pustare, vinske staze, arhitekture, biološke raznolikosti i mulitkulturalnosti koja karakteriše ovo područje.

Izuzetno bogat i poučan program ekološke radionice imao je za cilj da studente uvede u tematiku ekologije i njene duboke veze sa kulturom i umetnošću kao i da im terenskim obilaskom lokacija iskustveno približi područje na kojem će se raditi land art instalacije tokom umetničke radionice koja će se održati u aprilu 2014. godine kao centralna aktivnost projekta „Panonski put umetnosti“.

Prezentacija Zastita prirode, okoliša i održivi razvoj
Prezentacija Ekologija, kultura i umjetnost


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑